Σάββατο, 18 Μαίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Οι Νικητές των Εκλογών και οι Νέες Τεχνολογίες στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές 2002.
Ο δεκάλογος της «Τοπικής Υπεροχής και Παγκόσμιας Προβολής» για τους νικητές των Εκλογών του 2002.

του Αν. Καθηγητή Γιώργου Κ. Γκαντζιά, Επιμελητή GPJ

Το μήνυμα των ψηφιακών Εκλογών του 2002 είναι ότι οι όχι μόνο οι υποψήφιοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι νικητές της εκλογικής αυτής αναμέτρησης, θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι παρόντες και στο παγκόσμιο τοπίο του Διαδικτύου και της πολιτικής της και θα πρέπει να προβάλλουν το έργο τους στον παγκόσμιο ιστό του κυβερνοχώρου, υιοθετώντας στρατηγικές «Τοπικής Υπεροχής και Παγκόσμιας Προβολής» και επιτυχημένα μοντέλα ανάπτυξης ιστοσελίδων και ψηφιακού περιεχομένου, π.χ. ΔΑΠΑΠ.

Οι Εκλογές για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές ψηφιακά αναδεικνύουν τους υποψηφίους και τα προγράμματα στο ψηφιακό τοπίο του κυβερνοχώρου. Οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται καθημερινά εντός και εκτός Ελλάδος έχουν τη δυνατότητα μέσω των νέων τεχνολογιών, και κυρίως της ψηφιακής τεχνολογίας, να παρακολουθούν τις εξελίξεις των Εκλογών του 2002, τόσο από τους τοπικούς κόμβους-portals, όσο και από τους παγκόσμιους κόμβους-portals (π.χ. www.greekelections.com) που φιλοξενούν fora παγκόσμιας απήχησης για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών ακαδημαϊκών, ειδικών, δημοσιογράφων και πολιτικών που παρέχουν οι κόμβοι-portals.

Oι πρώτες ελληνικές εκλογές του 21ου αιώνα (οι εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000) πέρασαν τα μηνύματά τους και μέσα από τις παγκόσμιες ψηφιακές αρτηρίες του κυβερνοχώρου στους διαδικτυακούς Έλληνες του εσωτερικού και εξωτερικού. Για παράδειγμα, ο επιτυχημένος κόμβος-Portal www.greekelections.gr είχε πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες, γεγονός που αποδεικνύει ότι και στην Ελλάδα η εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας και το Διαδίκτυο έχουν αρχίσει να εισβάλλουν δυναμικά τόσο στην οικονομική, όσο και στην πολιτική ζωή των πολιτών από τις αρχές του 21ου αιώνα. Το Διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα δυναμικότερα μέσα διάδοσης ιδεών, απόψεων και θέσεων στο παγκόσμιο επικοινωνιακό τοπίο της σύγχρονης εποχής, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε μικρές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα. Η προεκλογική περίοδος και οι εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000 δεν ήταν δυνατόν να μην έχουν παρουσία στις παγκόσμιες αρτηρίες του Διαδικτύου από κόμβους-portals «Τοπικής Υπεροχής και Παγκόσμιας Προβολής». Τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να είναι παρόντες στις αρτηρίες του Διαδικτύου, είτε με ιστοσελίδες, είτε με δηλώσεις ή άρθρα τους σε σοβαρούς κόμβους-Portals, τα οποία είναι τοποθετημένα στρατηγικά σημεία του κυβερνοχώρου.

Ο παγκόσμιος κόμβος-Portal www.greekelections.com αναβαθμίζει το πεδίο ανάπτυξης του ψηφιακού περιεχομένου για τις εκλογές, την πολιτική και τον πολιτισμό, τοποθετώντας τα από το τοπικό πεδίο www.greekelections.gr του διαδικτυακού τοπίου στην παγκοσμίως δημοφιλή σφαίρα του κυβερνοχώρου dotCom. Ο αναβαθμισμένος παγκόσμιος κόμβος-Portal www.greekelections.com αποτελεί τον διαδικτυακό πόλο προσέλκυσης των Ελλήνων από όλο τον κόσμο για να διευκολύνουν την πλοήγηση και την ανεύρεση περιεχομένου των χρηστών τους. Η ανάπτυξή του στηρίζεται σε επιστημονικές μεθόδους ανάπτυξης των ιστοσελίδων τους (π.χ. το επιστημονικό Μοντέλο ΔΑΠΑΠ) και στη στρατηγική της «Τοπικής Υπεροχής και Παγκόσμιας Προβολής».

Οι εκλογές του 2002 συντονίζονται στις απαιτήσεις των ψηφιακών τους ψηφοφόρων και συνεπώς δεν είναι αποκλειστικά οι εκλογές του καναπέ και της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, και των εφημερίδων, αλλά ταυτοχρόνως είναι και εκλογές της ψηφιακής επικοινωνίας, των ιστοσελίδων και των τοπικών και παγκόσμιων κόμβων-portals του Διαδικτύου. Κι αυτό συμβαίνει, την ίδια στιγμή που τα παραδοσιακά ΜΜΕ διαθέτουν με τη σειρά τους τα δικά τους «ψηφιακά παράθυρα» στις τοπικές και παγκόσμιες αρτηρίες του κυβερνοχώρου.

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Νομάρχες στις Εκλογές του 2002 δεν κάνουν μόνο περιοδείες, εμφανίσεις στα τηλεοπτικά πάνελς και παράθυρα για να δημοσιοποιούν τα προγράμματά τους και το πολιτικό τους «Όραμα» για μια ανεξάρτητη και υπεύθυνη Αυτοδιοίκηση, αλλά διαθέτουν και διαδικτυακούς τόπους για την ψηφιακή τους προβολή. Η ψηφιακή προβολή των υποψηφίων στις εκλογές του 2002 δεν αποτελεί επιλογή, αλλά προϋπόθεση για τη διάδοση των πολιτικών προγραμμάτων στη νέα γενιά των ψηφιακών ψηφοφόρων που αναπτύσσεται δυναμικά και δραστήρια και μέσα από τον κυβερνοχώρο. Συνεπώς, η ανάπτυξη δυναμικών ιστοσελίδων, που θα διαμορφώνεται με επιστημονικές μεθόδους και στρατηγικές που αποσκοπούν στην ανάπτυξη ενός συγκροτημένου επιστημονικά ως προς τις μεθόδους ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου και όχι μόνο τεχνολογικά άψογου ψηφιακού περιβάλλοντος, είναι δυνατόν να δώσει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους υποψηφίους που αναζητούν και θέλουν την ψήφο και των ψηφιακών τους ψηφοφόρων. Με άλλα λόγια, η υιοθέτηση συγκεκριμένων επιστημονικών μεθόδων και στρατηγικών για την ανάπτυξη του περιεχομένου των ιστοσελίδων τους και τη διευκόλυνση στην πλοήγηση και ανεύρεση του πολιτικού και ενημερωτικού περιεχομένου τους είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν για να διεκδικήσουν την ψήφο των ψηφιακών ψηφοφόρων τους.

Το μήνυμα των ψηφιακών Εκλογών του 2002 είναι ότι οι όχι μόνο οι υποψήφιοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι νικητές της εκλογικής αυτής αναμέτρησης, θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι παρόντες και στο παγκόσμιο τοπίο του Διαδικτύου και της πολιτικής της και θα πρέπει να προβάλλουν το έργο τους στον παγκόσμιο ιστό του κυβερνοχώρου, υιοθετώντας στρατηγικές «Τοπικής Υπεροχής και Παγκόσμιας Προβολής» και επιτυχημένα μοντέλα ανάπτυξης ιστοσελίδων και ψηφιακού περιεχομένου, π.χ. ΔΑΠΑΠ.

Συνεπώς προτείνουμε έναν δεκάλογο της «Τοπικής Προβολής και Παγκόσμιας Προβολής» για τους νικητές των Εκλογών του 2002:

  1. Επανεξέταση και αναβάθμιση των εκλογικών τους προγραμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές, πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές πρακτικές δυσκολίες για την αποτελεσματική υλοποίηση των εκλογικών τους προγραμμάτων.
  2. Συντονισμός και ουσιαστική ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών που είναι άμεσα διαθέσιμες και σχετίζονται με την ψηφιακή ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  3. Ενεργός συμμετοχή με συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες στρατηγικές συνεργασίας της Αυτοδιοίκησης με τις άλλες χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
  4. Στελέχωση με δυναμικό προσωπικό που έχει την απαραίτητη γνώση, τη διάθεση και μπορεί να παράγει έργο για την επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση με «όραμα» τη διαμόρφωση δημοκρατικών δικλείδων ασφαλείας που θα οδηγήσουν την Αυτοδιοίκηση στην «Κοινωνία των Πληροφοριών και της Γνώσης».
  5. Υπεύθυνη και ουσιαστική συμμετοχή των «νικητών» των εκλογών του 2002 στη διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν εγκριθεί.
  6. Εποικοδομητική διεκδίκηση των δικαιωμάτων που έχει η Αυτοδιοίκηση με το Κράτος.
  7. Άμεση παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα και προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν και αφορούν άμεσα τις αρμοδιότητές της (αποφυγή χρονικών καθυστερήσεων).
  8. Διαμόρφωση στρατηγικών συνεργασιών και συγκεκριμένων τακτικών που δημοκρατικά και άμεσα θα επικοινωνούν ουσιαστικά οι φορείς του Κράτους με την Αυτοδιοίκηση.
  9. Διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στις διαδικασίες υλοποίησης έργων αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των Νομών και των Δήμων.
  10. Συνεργασία με την κυβέρνηση μέσω των πραγματικών αρτηριών επικοινωνίας, αλλά και δημιουργία ουσιαστικών υποδομών συνεργασίας μέσω των ψηφιακών αρτηριών που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και τα μοντέλα ανάπτυξης και παρουσίασης του ψηφιακού περιεχομένου.

Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση δεν είναι δυνατόν να μην συμμετέχει με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την κοινωνία των πληροφοριών, τον τρόπο υλοποίησης προγραμμάτων που θα εισαγάγουν την ελληνική αγορά δυναμικά στο ψηφιακό τοπίο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινότητας των πληροφοριών. Η Ελληνική περιφέρεια πρέπει να συντονιστεί στη λογική και τις στρατηγικές της δικτύωσής της όχι μόνο ως προ την τεχνολογική υποδομή, αλλά και ως προς τη δυναμική ανάδειξη του ψηφιακού της περιεχομένου.