Σάββατο, 18 Μαίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Οι πολυμορφικές εκλογές και μερικά αφελή ερωτήματα

του Ανδρέα Χρ. Ριζόπουλου

Στις περισσότερες περιπτώσεις των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα "οχήματα" είναι τελείως αναξιόπιστα, τα επιχειρήματα των διαφημίσεων από τελείως παραπλανητικά ως τελείως ψευδή και το κόστος αγοράς και συντήρησης ανεπίτρεπτα υψηλό.

Ένα καινούριο ερώτημα τριβελίζει το μυαλό μου. Άραγε οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) έδωσαν την ιδέα για τα πολυμορφικά αυτοκίνητα ή τα αυτοκίνητα την ιδέα για τις πολυμορφικές εκλογές;

Γνωρίζετε τα αυτοκίνητα τα οποία δίνουν στους ιδιοκτήτες τους την εντύπωση ότι έχουν ταυτόχρονα λιμουζίνα, κάμπριο, αγροτικό και ρόντστερ... Αντίστοιχα οι εκλογές για την Τ.Α. δίνουν την εντύπωση ότι οι υποψήφιοι κρίνονται με αποκλειστικό κριτήριο την αναμενόμενη συμβολή τους στην Τ.Α., ή επιλέγονται με εκτίμηση της πολιτικής τους ταυτότητας, ή επιλέγονται με εκτίμηση της δυνατότητας τους να επικρατήσουν ανεξάρτητα από ικανότητες, ή, τέλος, αποτελούν πρόκριμα για τις γενικές εκλογές.

Στις μεγάλες πόλεις - και ιδιαίτερα στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη - φαίνεται να επικρατεί η λιμουζίνα, δηλαδή ένα κομματικά κλειστό, οικογενειακό αυτοκίνητο με αρκετό χώρο στο πίσω κάθισμα για τα πεθερικά (δηλαδή τον κομματικό μηχανισμό) και άφθονο χώρο στο πορτμπαγκάζ για τα ψώνια (δηλαδή εκείνους που συμπληρώνουν τα ψηφοδέλτια με κίνητρα που αναλύονται από ομολόγους του κ. Στεφανή).

Στις μικρές πόλεις επικρατούν τα αγροτικά. Πρόκειται για απόλυτα χρηστικά οχήματα, τα οποία προτιμώνται από γνώστες της περιοχής και των τοπικών δι-εργασιών και στα οποία το κύριο, αν όχι μοναδικό, κριτήριο είναι η γνώση του αντικειμένου.

Σε μεγαλύτερες πόλεις και περιφέρειες είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τα κάμπριο, δηλαδή τα ανοιχτά αυτοκίνητα. Λόγω του ανοίγματος συχνά συνυπάρχουν στη διαδρομή και άτομα με θεωρητικά ασύμβατη προέλευση (π.χ. υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ και το ΚΚΕ ή το ΠΑΣΟΚ και το ΔΗΚΚΙ).

Σε ελάχιστες περιπτώσεις εμφανίζονται τα ρόντστερ, δηλαδή τα σπορ αυτοκίνητα, τα οποία είναι συνηθέστατα μονοθέσια και ταχύτατα. Πρόκειται για τις περιπτώσεις ιδιαίτερα χαρισματικών υποψηφίων, οι οποίοι λόγω ονόματος, ιδιαίτερων ικανοτήτων, παρελθόντος ή εικαζόμενου μέλλοντος, αναλαμβάνουν να οδηγήσουν μια διαδρομή με ιλιγγιώδη πορεία.

Στο τέλος απογοητεύονται και εκείνοι που νομίζουν ότι με ένα πολυμορφικό αυτοκίνητο θα μπορούν να κάνουν τα πάντα και εκείνοι που πιστεύουν το ίδιο για τις πολυμορφικές εκλογές. Έτσι συνήθως τα πολυμορφικά αυτοκίνητα αντικαθίστανται σύντομα με μικρή οικονομική επιβάρυνση.
Αντίθετα, τα αποτελέσματα των εκλογών της Τ.Α. τα υφιστάμεθα για τέσσερα χρόνια και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη - οικονομική και ψυχική - επιβάρυνση. Bέβαια η απογοήτευση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, αλλά στο θέμα των εκλογών της Τ.Α. θα έπρεπε να επέμβουν όλες οι επίσημες και ανεπίσημες υπηρεσίες προστασίας καταναλωτών γιατί πρόκειται για συνειδητή παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού.

Ο αγοραστής ενός πολυμορφικού οχήματος μπορεί να μην καλύπτει όλες τις προσδοκίες που του έχει δημιουργήσει η διαφήμιση, αλλά τουλάχιστον, στις περισσότερες περιπτώσεις, αποκτά ένα αξιόπιστο όχημα. Αντίθετα, στις περισσότερες περιπτώσεις των εκλογών για την Τ.Α. τα οχήματα είναι τελείως αναξιόπιστα, τα επιχειρήματα των διαφημίσεων από τελείως παραπλανητικά ως τελείως ψευδή και το κόστος αγοράς και συντήρησης ανεπίτρεπτα υψηλό.

Κυκλοφορεί η ιστορία ενός αφελούς, ο οποίος ισχυριζόταν ότι από τότε που τοποθέτησε ένα αυτοκόλλητο με τη λέξη Turbo στο αυτοκίνητό του διαπίστωσε βελτίωση της απόδοσής του. Έτσι φαίνεται ότι υπάρχoυν πολλοί που πιστεύουν ότι το αυτοκόλλητο "Το τάδε κόμμα υποστηρίζει τον τάδε υποψήφιο" αυτόματα τον μετατρέπει σε τούρμπο δήμαρχο ή νομάρχη.

Η πρόταση του γράφοντος: Αγοράστε όποιο αυτοκίνητο σας αρέσει και εκλέξτε όποιον υποψήφιο σάς αρέσει, αλλά να είστε έτοιμοι για τη μεγάλη απογοήτευση. Τελικά και στις δύο περιπτώσεις συνηθέστατα η ζωή σας μετατρέπεται σε άλλο μεταφορικό μέσο, δηλαδή το ποδήλατο.