Σάββατο, 18 Μαίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Η πολιτική της καθημερινής ζωής

του Σπύρου Βούγια, υποψήφιου δήμαρχου Θεσσαλονίκης, 30/09/2002

Στις Δημοτικές εκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν τα καταλληλότερα πρόσωπα που θα καθορίσουν την καθημερινή τους ζωή για τα επόμενα χρόνια. Δεν θα παγιδευτούν στα κομματικά διλήμματα.

Σε όλη μου τη ζωή, το προσωπικό μου στοίχημα ήταν να έχω μια ενδιαφέρουσα, αξιοπρεπή και δημιουργική διαδρομή, που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να είναι χρήσιμη και για τους άλλους. Ίσως και εξαιτίας της δουλειάς μου στο Πανεπιστήμιο, της ειδικότητάς μου του συγκοινωνιολόγου, μου έγινε έμμονη ιδέα η συμβολή στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών σε μια σύγχρονη πόλη. Έτσι μπήκα και στην πολιτική, προσπαθώντας να διατηρήσω τα ίδια χαρακτηριστικά στη δημόσια παρουσία μου. Ίσως φανεί παράξενο, αλλά, ειλικρινά, δεν βάζω μακροπρόθεσμους στόχους. Το κάθε βήμα φέρνει φυσικά και αβίαστα το επόμενο, ανάλογα με την έκβαση της κάθε προσπάθειας και αποφάσεις που παίρνουν άλλοι για μας (πρόσωπα ή συλλογικά όργανα), όπως συμβαίνει στην πολιτική.

Το 1998, κάποιοι άνθρωποι, με πολλά όνειρα, ελάχιστη πολιτική υποστήριξη και μεγάλο ενθουσιασμό, ανάμεσά τους κι εγώ, μίλησαν με ένα ξεχωριστό τρόπο για την πόλη, τα προβλήματά της και το μέλλον της. Η προσπάθεια εκείνη, χωρισμένη όπως ήταν, σε δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια, είχε συγκεκριμένα όρια και δυνατότητες και δεν μπόρεσε να φτάσει στο τέλος της διαδρομής.

Η καινούργια προσπάθεια, τέσσερα χρόνια μετά, κρατώντας τον χαρακτήρα της γιορτής και τον αυθορμητισμό της προηγούμενης, στηρίζεται πια σε ισχυρότερες και ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της πόλης που, ενωμένες πλέον, έχουν ένα σαφή και συγκεκριμένο στόχο: την αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου.

Στον αγώνα αυτόν με στηρίζει - εκτός από το ΠΑΣΟΚ - και ένα μεγάλο τμήμα της ανανεωτικής σύγχρονης Αριστεράς, που εκφράζεται από την ΑΕΚΑ και άλλους πολίτες που κινούνται στον πολιτικό αστερισμό της Κεντροαριστεράς. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, η δικιά μου πρόταση απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Τόσο τα επιχειρήματα και η μελέτη των προβλημάτων, όσο και ο τρόπος με τον οποίο εκφέρεται ο πολιτικός μου λόγος, νομίζω πως απαντούν στις ανησυχίες όλων.

Η υπόθεση της Κεντροαριστεράς, που έχει τόσο καθυστερήσει στην Ελλάδα, είναι το μοναδικό ανάχωμα στην επέλαση της Δεξιάς (και της Ακροδεξιάς) που επιστρέφει σε όλη την Ευρώπη. Δεν έχει σχέση μόνο με μια νέα κοινωνική και κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και με ένα νέο κινητήριο μύθο που μπορεί ξανά να συγκινήσει και να ενθουσιάσει τους πολίτες. Γιατί μιλάει για κοινωνική αλληλεγγύη, ηθική, οικολογική ευαισθησία και αισθητική προσέγγιση. Για μια πολιτική της καθημερινής ζωής. Η πορεία αυτή συνεχίζεται τώρα με πιο σταθερά βήματα τόσο στη βάση, όσο και στην κορυφή των κομμάτων.

Για μένα η πολιτική της καθημερινής ζωής είναι μια σημαντικότατη παράμετρος. Μ' απασχολεί, δηλαδή, όχι μόνο τι πιστεύει ο καθένας, αλλά κυρίως πώς κινείται και ζει μέσα στον δημόσιο χώρο, από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι του μέχρι να επιστρέψει σ' αυτό. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη μ' ενδιαφέρει η κίνηση των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς.

Η αστική θαλάσσια συγκοινωνία βρίσκεται πολύ κοντά στην εφαρμογή της. Η μελέτη για το τραμ έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ τα μεγάλα έργα (μετρό και υποθαλάσσια αρτηρία) εντάσσονται χρονικά σε μια πορεία που έχει ορίζοντα την παγκόσμια ΕΧΡΟ του 2008.

Το πρόβλημα της στάθμευσης θα αντιμετωπιστεί με πολυόροφα γκαράζ στην περιφέρεια, αλλά και με ρυθμιστικές παρεμβάσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του κέντρου. Θα δοθεί προτεραιότητα στην κίνηση των ποδηλάτων, των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σχεδιάζεται ακόμη επέκταση του πρασίνου, περιβαλλοντική και αισθητική ανάπλαση κάθε γειτονιάς και καθαριότητα με ανακύκλωση.

Για την οικονομική κατάσταση, την ανεργία και την ασφάλεια των πολιτών έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς ξενοφοβία και ρατσισμό. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει και πάλι μια ανοιχτή, φιλόξενη, κοσμοπολίτικη πόλη. Τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης δεν διακρίνουν πολιτικές πεποιθήσεις και βλάπτουν εξίσου όλους.

Το ψηφοδέλτιο που έχω συγκροτήσει συγκεντρώνει τις πιο ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις της πόλης από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, όλες τις ηλικίες, τις γειτονιές και τις κοινωνικές τάξεις. Είναι η πιο δυνατή ομάδα ενεργών πολιτών, ανδρών και γυναικών, με όρεξη για δουλειά, ικανότητες, γνώση και όραμα για την πόλη.

Πιστεύω πως στις Δημοτικές εκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν τα καταλληλότερα πρόσωπα που θα καθορίσουν την καθημερινή τους ζωή για τα επόμενα χρόνια. Δεν θα παγιδευτούν στα κομματικά διλήμματα. Εθνικές εκλογές θα έχουμε, άλλωστε, ενάμιση χρόνο μετά και τότε θα μπορέσουν να ψηφίσουν όποιο κόμμα επιθυμούν.

Δεκαέξι χρόνια μοναξιάς και εσωστρέφειας είναι πάρα πολλά για τη Θεσσαλονίκη. Το καινούριο ξεκίνημα θα τη βοηθήσει να απαλλαγεί από τη μονότονη σύγκριση με την Αθήνα και να παρακολουθήσει την πορεία των μεγάλων Ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Μια σύγχρονη και ανθρώπινη Ευρωπαϊκή πόλη. Με αυτοπεποίθηση και οργανωμένο σχεδιασμό. Αυτό είναι το όραμά μου για τη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα.