Σάββατο, 18 Μαίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Στόχος οι άμεσες πρωτοβουλίες και ο λειτουργικός συντονισμός

της Φώφης Γεννηματά, υποψηφίας υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς, 6/10/2002

Η μάχη για την αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση δεν αποτελεί και δεν πρέπει να αποτελέσει αντιπαράθεση στενά κομματικών επιλογών και τακτικών.

Το περιεχόμενο των εκλογών της αυτοδιοίκησης δεν προσφέρεται για τη δημιουργία χαρακωμάτων ανάμεσα στα κόμματα. Είναι ουσιαστικός χώρος συμμετοχής και ενεργοποίησης των πολιτών. Είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε όλοι όσοι νοιαζόμαστε για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι πράγματι θέλουμε και μπορούμε να τον ενισχύσουμε.

Ο πολίτης με την ψήφο του στις εκλογές του Οκτωβρίου δεν καλείται να ασκήσει απλά το εκλογικό του δικαίωμα, αλλά να απαντήσει σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα: Ποιες δυνάμεις θα κληθούν να διαχειριστούν τις αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ποιοι θα τύχουν της εμπιστοσύνης του, ώστε τα βήματα αυτονόμησης και ενδυνάμωσης της αποκεντρωτικής πολιτικής να προχωρήσουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα; Ποια φιλοσοφία και πολιτική στάση θα κυριαρχήσει μετά τις εκλογές στον διάλογο που θα γίνει με στόχο την "ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών θεσμών" και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη;

Όλοι συμφωνούμε σήμερα πως οι τύχες της αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να βρεθούν στα χέρια ανθρώπων που τη θέλουν ως προέκταση της κεντρικής εξουσίας και εκτελεστή των αποφάσεών της. Όλοι κόπτονται για την αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά ποιοι πραγματικά την εννοούν;

Ισχυρή κοινωνία χωρίς ισχυρή αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει. Κανείς δεν πρέπει να αυταπατάται με την επαγγελία του τέλους των ιδεολογιών. Και στον χώρο της αυτοδιοίκησης υπάρχουν συντηρητικές και προοδευτικές λογικές.

Είναι αναμφίβολο ότι η μάχη στην Υπερνομαρχία Αττικής έχει, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, και άλλα χαρακτηριστικά. Παίρνει, κακώς κατά τη γνώμη μου, και στενά κομματικά χαρακτηριστικά.

Η μάχη για την αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση δεν αποτελεί και δεν πρέπει να αποτελέσει αντιπαράθεση στενά κομματικών επιλογών και τακτικών. Είναι μια σαφώς πολιτική αντιπαράθεση για αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και των πόρων προς αμεσότερα επίπεδα άσκησης και διαχείρισης της εξουσίας, αλλά και ελέγχου των έργων και πεπραγμένων των υπευθύνων.

Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορά κάθε πολίτη, αφορά τις βασικές αρχές της συμμετοχής και της δημοκρατίας. Δεν αποτελεί αποκομμένο τομέα μιας ομάδας ειδικών. Η πολιτική δεν μπορεί να απευθύνεται μόνο στους λίγους, ούτε να οδηγεί τους πολίτες στη στασιμότητα και την αδράνεια.

Τα προβλήματα της διευρυμένης περιφέρειας Αθηνών-Πειραιά είναι τόσο σύνθετα, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα δίνει την ευκαιρία για άμεσες παρεμβάσεις την επομένη των εκλογών. Τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολλές φορές δεν απαιτούν ευφάνταστες λύσεις, αλλά άμεσες πρωτοβουλίες και λειτουργικό συντονισμό. Είμαστε έτοιμοι μαζί με την ενεργό συμμετοχή των συμπολιτών μας να διεκδικήσουμε για την Υπερνομαρχία λόγο:

  • Στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό του Λεκανοπεδίου.
  • Στη διαχείριση των μεγάλων πνευμόνων πρασίνου.
  • Στη ρύθμιση του συνολικού κυκλοφοριακού προβλήματος και τη συμπληρωματική λειτουργία των μέσων μεταφοράς.
  • Στον σχεδιασμό, τον έλεγχο και τη λειτουργία των μητροπολιτικών υποδομών διαδημοτικού και διανομαρχιακού χαρακτήρα, καθώς και στην υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων υπερτοπικού χαρακτήρα.
  • Στην αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προβλημάτων των αστικών κέντρων που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.
  • Στην οργάνωση του αναγκαίου κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στους φορείς, τις παραγωγικές τάξεις, τον κόσμο της εργασίας, τα συνδικάτα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο συνδυασμός μας αγωνίζεται έτσι ώστε να στηρίξει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στη δημιουργία του έργου και του θετικού αποτελέσματος, στην ανθρώπινη ευαισθησία, στην ενεργό συμμετοχή του Πολίτη. Θέλουμε ο θεσμός αυτός να σέβεται τους πολίτες και τα δικαιώματά τους, τον πλουραλισμό των ιδεών και των προτάσεων, να ενθαρρύνει τη συνεργασία και την ομαδικότητα, αλλά και να προωθεί νέες αντιλήψεις με ακούραστους και άφθαρτους ανθρώπους, που θα έχουν την ευθύνη και τη διαφάνεια της αποτελεσματικότητας.

Πιστεύουμε ότι η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς πρέπει να βρει τη χαμένη της ταυτότητα και να προσδιορίσει τον ρόλο της σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Είναι καιρός η Υπερνομαρχία να αναδειχθεί: σε Βήμα για τον Πολίτη, σε Υπερασπιστή των Δικαιωμάτων του και της καθημερινότητάς του και σε βασικό φορέα εξυπηρέτησής του.