Σάββατο, 18 Μαίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Ο ενεργός πολίτης στο προσκήνιο της δράσης για τη νέα εποχή στην Αυτοδιοίκηση και στην Αθήνα

του Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, 7/10/2002

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Πόλη» στηρίζεται στους πυλώνες της Ψηφιακής Δημοκρατίας, της Ψηφιακής Αλληλεγγύης και της Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας.

Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην αξιοποίηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ο Δήμος της Αθήνας δεν προετοιμάστηκε να κερδίσει το στοίχημα για μία δυναμική, μία μοναδική τετραετία, γιατί για πολλά χρόνια οι δυνατότητες της πόλης και οι ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν έμειναν αναξιοποίητες.

Ήρθε, λοιπόν, τώρα η στιγμή να εφαρμοστεί το νέο σχέδιο για την Αθήνα του 21ου αιώνα, με στόχο να γίνει η πόλη μας μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μία πόλη ανθρώπινη, καθαρή, ασφαλής και φιλόξενη, αντάξια του ονόματός της και της ιστορίας της.

Εμείς, στην «Όμορφη Πόλη» έχουμε ξεκινήσει εδώ και οκτώ μήνες μία διαδικασία συζήτησης με τους Αθηναίους πολίτες για τη διαμόρφωση του Προγράμματός μας. Βασική παράμετρος στον διάλογο αυτό ήταν πάντοτε η υλοποίηση ενός θεσμικού πλαισίου για την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στη ζωή και στη δράση του Δήμου, του Δημοτικού του Διαμερίσματος και της γειτονιάς του, ώστε να μπορεί να ενημερώνεται, να εξυπηρετείται σωστά και εγκαίρως από τις δημοτικές υπηρεσίες και να παρεμβαίνει ο ίδιος αποφασιστικά για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητάς του.

Στη νέα αυτή εποχή, ο Αθηναίος πολίτης δεν πρέπει να μείνει άλλο έξω από τις εξελίξεις. Ο Αθηναίος πολίτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα και τη δύναμη να συμμετέχει στις δημοκρατικές λειτουργίες του Δήμου, να τις επηρεάζει, να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις που θα καθορίζουν την καθημερινότητά του στην πόλη, στο Δημοτικό Διαμέρισμα, στη γειτονιά του.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να το πετύχουμε αυτό: Ο πρώτος είναι η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από τον Δήμο στα Διαμερισματικά Συμβούλια. Έχουμε ήδη δεσμευθεί για την άμεση, κατά το δυνατόν, μεταφορά αρμοδιοτήτων στα Διαμερισματικά Συμβούλια, μέσα από έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

  • Καθορισμό των αρμοδιοτήτων, της εκτελεστικής και εποπτικής λειτουργίας των κεντρικών υπηρεσιών του Δήμου
  • Μεταβίβαση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στα Δημοτικά Διαμερίσματα
  • Αποκέντρωση υπηρεσιών
  • Μεταφορά των πόρων
  • Προγραμματισμό και κατασκευή των αναγκαίων κτιριακών υποδομών για την υποδοχή των νέων αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών στα Δημοτικά Διαμερίσματα
  • Διοικητική, λειτουργική και ηλεκτρονική διασύνδεση των κεντρικών και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών.

Σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, θα δημιουργηθεί παράλληλα ένα Διοικητικό Διαμερισματικό Κέντρο που θα στεγάσει τις διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες ασφάλειας και εξυπηρέτησης του πολίτη.

Με τον τρόπο αυτό, τα Διαμερισματικά Συμβούλια θα μπορούν να αντιμετωπίζουν με ευελιξία και αμεσότητα τα προβλήματα σε κάθε Διαμέρισμα, σε κάθε γειτονιά. Παράλληλα, θα βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη, στον οποίο έτσι παρέχεται και μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής και καλύτερη εξυπηρέτηση. Πάνω απ’ όλα όμως, με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η ταυτόχρονη αναβάθμιση όλων των περιοχών της Αθήνας, με παράλληλη δράση σε διάφορους τομείς: στο πράσινο, στην αποκατάσταση των πεζοδρομίων και των δρόμων, στο φωτισμό, στην ασφάλεια (με την αποκέντρωση της Δημοτικής Αστυνομίας και τη συγκρότηση των Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας), στις συγκοινωνίες, στην ενημέρωση των πολιτών, στη δημιουργία θεσμών έκφρασης των νέων (Συμβούλια Νεολαίας), αλλά και θεσμών και δικτύων εθελοντισμού, κοινωνικής αλληλεγγύης, πολιτισμού και άθλησης.

Ο δεύτερος τρόπος για την αύξηση της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, και ειδικότερα στα θέματα του Δήμου, είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών, και ειδικότερα η ψηφιακή οργάνωση του Δήμου της Αθήνας. Η αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση του μέλλοντος θα είναι χωρίς αμφιβολία η Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση.

Το πρόγραμμά μας για την «Ψηφιακή Πόλη» στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην Ψηφιακή Δημοκρατία, που εγγυάται και διευκολύνει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, στην Ψηφιακή Αλληλεγγύη, που εγγυάται την εκπαίδευση στην πληροφορική αλλά και τη στήριξη, μέσω των νέων τεχνολογιών, όσων το έχουν ανάγκη (ηλικιωμένων, νέων, ανθρώπων με αναπηρίες, ανέργων), και στην Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα, που συμβάλλει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αθήνας και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους τομείς της νέας οικονομίας. Επιπλέον από όλα αυτά, η ψηφιακή οργάνωση του Δήμου θα σημάνει και την άμεση ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των δημοτικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τον καλύτερο συντονισμό της δράσης τους.

Χάρη στην υλοποίηση του προγράμματος «Ψηφιακή Πόλη», θα είναι δυνατή η ταχύτερη και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών σε πάρα πολλούς τομείς. Ειδικότερα, προβλέπονται η παροχή «έξυπνων υπηρεσιών» σε δεκαέξι νευραλγικούς τομείς, αλλά και η επικοινωνία και οι συναλλαγές των πολιτών με τον Δήμο σε καθημερινή βάση για διάφορα ζητήματα. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά:

  • Την προσωπική ασφάλεια δημοτών, σχολείων, και τοπικών επιχειρήσεων και τη σύνδεσή τους με τοπικά αστυνομικά τμήματα, υπηρεσίες υγείας και ομάδες στήριξης πολιτών.
  • Την εξυπηρέτηση, τουριστική προβολή και πληροφόρηση δημοτών και επισκεπτών.
  • Τη δυνατότητα άμεσης αναφοράς προβλημάτων στη λειτουργία της πόλης
  • Την έκδοση πιστοποιητικών και αδειών και την παρακολούθηση της διαδικασίας εντός των υπηρεσιών του Δήμου
  • Την ενημέρωση και πληρωμή μέσω Διαδικτύου για οφειλές προς τον Δήμο
  • Την ανακοίνωση δημοτικών διαγωνισμών και την παρακολούθηση έργων
  • Την αντιμετώπιση της ανεργίας με την εύρεση θέσεων εργασίας
  • Τη δημιουργία ομάδων συζήτησης στο Διαδίκτυο πάνω στα τρέχοντα θέματα του Δήμου, με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής του δημότη στην αστική ζωή και τη διεύρυνση της δημοκρατικότητας και της διαφάνειας
  • Τη δήλωση αλλαγής στοιχείων στον Δήμο
  • Τη συμμετοχή σε δημοψηφίσματα για τα τοπικά θέματα της Αθήνας
  • Την επαφή με τους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους
  • Την παροχή υπηρεσιών υγείας μέσω της τηλεϊατρικής
  • Τη δημιουργία Δημοτικής Ηλεκτρονικής Εφημερίδας που θα παρουσιάζει όλες τις δραστηριότητες του Δήμου και των Δημοτικών Διαμερισμάτων

Με την ψηφιακή οργάνωση της Αυτοδιοίκησης σε μία «Ψηφιακή Πόλη», περνάμε σε μία νέα εποχή, κατά την οποία οι νέες τεχνολογίες τίθενται στην υπηρεσία της κοινωνίας και του πολίτη, από κάθε άποψη. Η αποκέντρωση περνά σε μια τελείως διαφορετική διάσταση, καθώς ο ρόλος του πολίτη αναβαθμίζεται δυναμικά, και του δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά, να παρακολουθεί, να ελέγχει και να επηρεάζει τη δράση και τη λειτουργία του Δήμου, αλλά και γενικότερα την καθημερινότητα της πόλης. Έτσι ο πολίτης έρχεται πραγματικά στο προσκήνιο της δράσης του Δήμου και της Αυτοδιοίκησης, γίνεται πραγματικά το επίκεντρο της λειτουργίας της κοινωνίας.

Για εμάς, η βασική προϋπόθεση επιτυχίας του προγράμματός μας είναι η ουσιαστική συμμετοχή των ενεργών πολιτών στη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, για να κάνουμε την Αθήνα μας μία «Όμορφη Πόλη».