Σάββατο, 18 Μαίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Ποιοί είμαστε και ποιο είναι το όραμα μας

του Μανώλη Γλέζου, Υποψήφιου Υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς, 7/10/2002

Κανένας Οργανισμός Αυτοδιοίκησης, συνεπής προς τους πολίτες του, δεν επιτρέπεται να αγνοεί τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα και την Ανθρωπότητα.

Εμείς οι «Ενεργοί Πολίτες», καταθέτουμε το Πρόγραμμα μας και τη δέσμευση μας να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο των κατοίκων των περιοχών της υπερνομαρχίας Αθήνας-Πειραιά. Οι προτάσεις μας είναι προϊόν κοινού προβληματισμού και κοινής δράσης, δυνάμεων του χώρου της ευρύτερης Αριστεράς των κοινωνικών Κινημάτων και της Οικολογίας. Οι κοινές αγωνιστικές διαδρομές οι κοινές αγωνίες, τα κοινά οράματα, οι πανανθρώπινες αξίες και πάνω απ' όλα η σε Βάθος γνώση των προβλημάτων του λεκανοπεδίου, αποτελούν το θεμέλιο που πάνω τους στηρίζουμε τη ρεαλιστική αυτοπεποίθηση, ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκου της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μιας περιοχής με 65 δήμους, με πληθυσμό πάνω από 3.500.000 κατοίκους και βασικότερο κέντρο οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Η θέσπιση της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης γέννησε, χωρίς αμφιβολία, μεγάλες ελπίδες και προσδοκία για αναβάθμιση του θεσμού, για δημοκρατικό προγραμματισμό, για χωροταξικό σχεδιασμό, περιβαλλοντική φροντίδα, στήριξη της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης, καλύτερη ποιότητα ζωής, καθώς στερέωση και διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών. Ωστόσο, μετά από δύο τετραετίες αντί για εδραίωση και ανάπτυξη του νέου θεσμού, έχουμε φθίνουσα πορεία και ενδυνάμωση της κεντρικής εξουσίας. Αντί για «άνθιση» και «καρποφορία», έχουμε «μαρασμό» και πρόωρη «γήρανση», αντί για κίνηση «προς τα εμπρός», έχουμε «φυγή προς τα πίσω».

Πρώτον, θα ήθελα να αναφερθώ στο σήμα και τον τίτλο του Συνδυασμού της Διευρυμένης Νομαρχίας Αθηνών- Πειραιώς. Το σήμα είναι ολόκληρος ο τίτλος του βιβλίου του Διαφωτισμού που προετοίμασε την Ελληνική Επανάσταση; «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ - ήτοι λόγος περί ελευθερίας, Ανωνύμου του Έλληνος». Η προτίμηση σε σήμα με λεκτικό περιεχόμενο και όχι με εικονική παράσταση εκφράζει την εννοιολογική ταυτότητα, την ιστορική παράδοση, την πολιτική αναφορά και την κοινωνική συνείδηση που προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ. Ο τίτλος του Συνδυασμού είναι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, για να παροτρύνει προς ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ όλους τους πολίτες. Προϋπόθεση και όρος για να αντιμετωπιστούν η αδιαφορία, ο ωχαδερφισμός, το βόλεμα, η απάθεια και η απολιτικοποίηση των πολιτών.

Δεύτερον, επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω τους υποψήφιους Νομάρχες Αθήνας και Πειραιά του Συνδυασμού ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. Για τον Πειραιά, πρώτα. Συναντήθηκα με την οικολόγο αρχιτεκτόνισσα Εύη Καρακώστα, που διετέλεσε Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Κερατσινίου, στην οποία πρότεινα να είναι υποψήφια για τη Νομαρχία του Πειραιά. Η Εύη Καρακώστα αποδέχθηκε την πρόταση. Όσο για την Αθήνα, συναντήθηκα με τον Σπύρο Λυκούδη, Νομαρχιακό Σύμβουλο Αθήνας σήμερα και επικεφαλής, στις τελευταίες Νομαρχιακές εκλογές, της παράταξης «Συνασπισμός των Πολιτών», και του πρότεινα να είναι υποψήφιος για τη Νομαρχία Αθηνών. Ο Σπύρος Λυκούδης αποδέχθηκε την πρόταση. Η αγωνιστική ιστορία, η κοινωνική προσφορά και το ήθος των δύο υποψηφίων Νομαρχών αποτελούν εγγύηση ενός μαχητικού ψηφοδελτίου, που καλεί τους ψηφοφόρους να εκφράσουν τη θέλησή τους για συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς.

Τρίτον: θα ήθελα να σας ανακοινώσω τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας, το οποίο,
α. θα επεξεργαστούν ως την τελική του εμφάνιση όλο και περισσότεροι Ενεργοί Πολίτες και
β. θα αποτελέσουν τους στόχους του εκλογικού αγώνα.

Αυτοδιοίκηση: Προβολή της αξιωματικής αρχής: Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι δοτή εξουσία, είναι η πρωτογενής, η πρωταρχική εξουσία του Λαού, συνεπώς πρέπει να στηρίζεται (άρθρο 102 του Συντάγματος) στα τρία βάθρα του: Διοικητική Αυτοτέλεια, Οικονομική Αυτοδυναμία, Οικονομική Αυτοδιαχείριση.

Ανθρώπινη ζωή: Με απόλυτο σεβασμό στον Άνθρωπο, θα αγωνιστούμε ενάντια σε όλους εκείνους που τον θεωρούν αντικείμενο εκμετάλλευσης, πηγή κερδοφορίας και υπήκοό τους. Σε αρμονική συνεργασία με τους Δήμους, θα επιδιωχθεί:

  • Η απαλλαγή της πόλης από την κυκλοφοριακή ασφυξία, με ανάπτυξη των μέσων συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς (Μετρό, τραμ, προαστιακός) και με επαρκείς χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων (ιδιωτικούς και δημόσιους).
  • Η χωροταξική ανάπλαση, με στόχο την ανθρώπινη αναλογία ανάμεσα στους ελεύθερους χώρους (πλατείες, κήποι, παιδικές χαρές) και στους οικοδομικούς όγκους.
  • Η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς και η δημιουργία όρων παραγωγής πολιτισμού (βιβλιοθήκες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, μουσεία, ερευνητικά κέντρα).

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Ο Συνδυασμός ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 να διεξαχθούν με βασικό γνώμονα τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του στη ζωή, στο ευ ζην και στις ανθρώπινες αξίες.

Ο Δημότης, όμως, δεν είναι μόνο Πολίτης του Δήμου και της Νομαρχίας, είναι ταυτόχρονα και Πολίτης της χώρας του και Πολίτης του Κόσμου. Γι’ αυτό και υφίσταται όλες τις συνέπειες από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας, αλλά και όλες τις συνέπειες από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκοσμιοκρατίας. Κανένας Οργανισμός Αυτοδιοίκησης, συνεπής προς τους πολίτες του, δεν επιτρέπεται επομένως να αγνοεί τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα και την Ανθρωπότητα. Ο συνδυασμός μας, και στην προεκλογική περίοδο αλλά και μετά τις εκλογές, θα αγωνιστεί για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Ανεξαρτησία.